Blestemul Şarpelui
Prolog
Aburi fierbinţi ieşeau din nările cailor pierzându-se în pâcla groasă.
Tribunul avea nervii întinşi la maxim, tresărind cu fiecare creangă ce se rupea sub greutatea carelor. Se întreba ce o fi în sufletele legionarilor pe a căror feţe putea citi cu uşurinţă frica şi încordarea.
„Ne mişcăm prea încet, mult prea încet…”
Călărea în faţa formaţiei, aşa cum îi era obiceiul, avându-l în dreapta pe centurionul Aponius. Întoarse capul pentru a calcula distanţa până la care ochii obosiţi percepeau formele fantomatice ale oamenilor şi animalelor; din cele şase căruţe încolonate el putea zări cu greu până la a treia.
„Nu îmi este frică de moarte! Zeul războinicilor veghează asupra noastră. Oh, atotputernice Marte, fie-ţi milă de toţi tinerii aceştia! Un singur drum şi gata, libertate!”
Mergeau prin ceaţa aceea blestemată de la primele ore ale dimineţii şi nimeni nu se aşteptase la o astfel de capcană prin trecătoare. A fost nevoit să folosească toţi caii disponibili pentru ultimul său transport de aur la Ulpia Traiana, în total 32 de animale de povară şi 60 de soldaţi care trudeau la urnirea preţioasei încărcături prin zăpada încă troienită.
– Împinge-ţi puturoşilor! se zburli unul dintre legionari la camarazii săi ce se opreau din când în când pentru a-şi trage năduful.
– Taci dracului Postumius! ordonă tribunul mai mult şoptit. Vrei să afle toată Dacia că noi suntem aici?
Singura lor atenţionare în faţa unui atac al barbarilor erau cei doi „venatores”, iscoade călare, unul în faţa formaţiei şi celălalt din urmă; însă de ceva timp parcă intrară în pământ. Liniştea apăsătoare dădea frâu liber imaginaţiei, schimonosind logica naturii în creaţii hidoase ale Infernului.
– Priviţi în faţă! atenţionă centurionul mormăind către comandant. Ce o fi aia?
O umbră distorsionată se îndrepta rapid spre ei sărind cu paşi mari. Simţurile le încremeniră încercând din răsputeri să desluşească forma apariţiei ce părea să poarte gând rău venind să le fure sufletele.
– Un cal, murmură tribunul.
– O fi de-al nostru? bâigui centurionul cu spaima în suflet.
– Stai să se apropie…; animalul, speriat la rândul său, îi ocoli în ultimul moment trecând pe lângă coloana ce înţepenise. Da, e al unui venatores, dar călăreţul… lipseşte.
Legionarii din spate nu ştiau ce se întâmplă şi nici motivul opririi, dar de teamă nu cutezau să întrebe, privind înlemniţi caii legaţi de căruţe ce nechezau încercând parcă să fugă.
– Liniştea nu a prevestit niciodată ceva bun. Ce facem? Trimitem alte iscoade să afle ce s-a întâmplat?
– Nu te grăbi Aponius! Ordonă oamenilor să…
Tribunul Titus Avitius nu apucă să termine comanda că un sunet de atac scos printr-un corn dacic brăzdă văzduhul. Înfiorătorul semnal veni din stânga lor; imediat se repetă în dreapta dezorientându-i şi a treia oară exact din faţă. Întâia săgeată străpunse gâtul calului mânat de centurionul Aponius făcând ca animalul să se ridice în două picioare, aruncându-l la pământ.
– Dacii! zbieră unul din soldaţi.
Prima salvă dată de arcaşi îi năuci pe romani, care alergau din faţa cailor speriaţi şi scăpaţi de sub control.
Titus Avitius scrută orizontul zărind mai multe siluete de războinici cu a lor cuşmă înaltă pe cap. După blănurile groase cu care erau îmbrăcaţi aceştia se asemănau mai degrabă cu o haită de animale sălbatice, urşi treziţi din hibernare. El ştia prea bine ce aşteaptă, cinci salve de săgeţi după care atacul în forţă dat de cel mai puternic războinic al lor, ce întotdeauna se avânta primul. Toţi legionarii săi erau pe propriile picioare deoarece caii îi folosise la tractarea carelor şi acum animalele fugeau care încotro. Ce era de făcut? Să-şi încerce scăparea prin viteza calului? Să-şi părăsească toţi oamenii care dezorientaţi căutau să îmbine o formaţie? Sub nicio formă! Niciodată nu dăduse în spate din faţa inamicului. Oricum, nu ar fi reuşit; zăpada era prea mare pentru a porni în goană şi barbarii deja îi încercuiră.
Înhăţă scutul prins de coapsa stângă a calului şi îl propti bine pe antebraţ. Nu mai avea rost să stea călare, cel mai bine luptau în formaţie. Încerca să se împingă în grumazul calului pentru a sări dar o săgeată bine ţintită îi străpunse umărul drept, doborându-l. Se ridică nemaiavând timp să o scoată şi cu podul palmei izbi în băţul subţire pentru a-l rupe, dar fără succes. Introduse iarăşi antebraţul în chingile scutului, scoţând apoi gladiusul cu mâna dreaptă. În spatele său legionarii se grupau sub protecţia îmbinată a scuturilor, încercând să se deplaseze spre el.
– Legionari, în formaţie către mine! La mine! urla cât îl ţineau plămânii.
Era prea târziu, „sălbaticii” porniră atacul. Primul barbar încercă o lovitură la cap, se feri de sabia lungă izbindu-l cu scutul în piept şi o împunsătură de gladius la gât. Braţul îi sângera groaznic, cu forţa şi mobilitatea reduse, durerea… nu mai conta. Următorul încercă tot de sus, opri cu apărătoarea din metal, spintecând apoi pieptul duşmanului. Acum avea ocazia să ajungă în formaţie dar, un fulger trecu prin cuirasă crestându-i adânc lorica şi spatele; se întoarse evitând a doua lovitură şi îl păli pe inamic în cap. Puterile i se scurgeau când un sălbatic mai mare decât un urs, observându-l, venea spre el; stopă izbitura în scutum însă apărătoarea cedă puternicei furii, falxul inamicului tăind pavăza şi antebraţul până la os. Încercând să oprească impactul decisiv cu gladiusul care, sleit de puteri abia îl ţinea în mână, simţi sabia curbată despicându-i acelaşi umăr drept. Din forţa loviturii se prăvăli la pământ, de unde nu mai avea tăria să se ridice.
Aştepta ca în orice clipă lovitura finală, de obicei înfingerea falxului în inimă, să-i pună capăt suferinţei. Privea către înălţimile cerului prin ceaţa groasă ca un val de fum, având în faţa ochilor soţia şi copii. Văzând moartea drept o dulce alinare a durerilor trupeşti, numai gândul la ei nu-l lăsa să renunţe.
Capitolul I – Titus Avitius Germanus
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
13 responses to “Blestemul Şarpelui”
Nea Costache
20 februarie 2010 la 14:27
Sunt impresionat! Cred ca sunteti singurul care scrieti despre aceasta perioada istorica si o faceti intr-un mod exceptional! Si eu mi-as dori cartea dv. Acest prim capitol, mi-a suscitat interesul! Si eu am un roman in curs de aparitie si sper sa apara in maxim o luna de zile si stiu cat suflet se pune cand se scrie un roman! In plus, dv., a trebuit sa va documentati temeiic. Astept cu nerabdare sa-l savurez! Felicitari d-le Hotnoga!
Va urez un sfatsit de saptamana reconfortant!
cristianbogdanhotnoga
20 februarie 2010 la 16:07
Domnule drag, mi se umple inima de bucurie când citesc aceste vorbe pline de bunătate şi mai ales din partea unui alt autor care ştie la fel de bine ca mine: într-o carte îţi laşi o parte din sufletul tău. Ce aţi citit aici reprezintă începutul unui roman creat în doi ani de documentare, muncă şi pasiune. Este o onoare pentru mine să mă treceţi în lista dumneavoastră de prieteni. Nu vreau să pară o lipsă de modestie dar am primit multe mesaje de felicitare şi doar atât, răspunsurile editurilor s-au întors seci şi începând cu: Ne pare rău… Sper ca până în luna mai să reuşesc o colaborare cu o editură, dacă nu, o scot singur şi tot nu mă las. Cu cea mai mare plăcere doresc să vă trimit un exemplar din primul meu roman ”Templul Păgânilor” lansat acum o săptămână, doar să-mi lăsaţi o adresă de corespondenţă pe: bogdan_hotnoga@yahoo.com şi o veţi primi cadou. Vă aştept oricând pe acest blog cu mare drag. Cu respect!
claudia
20 februarie 2010 la 18:10
foarte frumos inceputul…sper sa fie la fel de captivante si urmatoarele capitole ale cartii!!! mult succes in kontinuare!
cristianbogdanhotnoga
21 februarie 2010 la 20:12
Mulţumesc mult şi te aştept cu drag să revii.
Nea Costache
26 februarie 2010 la 20:15
Am citit cu o deosebita placere inca o data si in continuare. Felicitari, va fi o carte captivanta! O seara minunata!
cristianbogdanhotnoga
26 februarie 2010 la 23:11
Vă mulţumesc. Venite din partea dumneavoastră, Nea Costache, aceste vorbe mă însufleţesc.
octavianblaga
4 martie 2010 la 10:11
Va salut! Sunt interesat de romanul Domniei-voastre. Ati putea, rogu-va, sa ma contactati prin email (nu gasesc o adresa de contact a Dvs.)? Multumesc.
cristianbogdanhotnoga
10 martie 2010 la 16:26
Îmi cer scuze că vă răspund cu întârziere. Adresa mea de e-mail este bogdan_hotnoga@yahoo.com. Îmi lăsaţi adresa dumneavoastră şi primiţi cartea prin poştă. Vă mulţumesc pentru vizită şi vă aştept oricând cu drag.
munteanul22
9 martie 2010 la 11:31
Interesanta incursiune in viata coptropitorilor romani in Dacia, cu foarte multe detalii.
Aici redati clar faptul dovedit ca romanii aveau o forta militara impresionanta, datorata si numarului mare de soldati.
Dar acest monstru, numit Imperiul Roman, era deja in faliment pe vremea lui Decebal; singura lor solutie de supravietuire era sa obtina celebrul aur al dacilor, celebra comara a regelui Daciei, ceea ce au si facut, cu mari sacrifiicii, e adevarat.
De sexemplu,un istoric scotian, recunostea ca existenta statului actual Scotia se datoreaza geto-dacilor. Odata cu razboiul(parca cel din 105-106), romanii au adus in Dacia chiar si legiunile ce pazeau unele granite, inclusiv cea dintre Britania si Scotia; astfel scotii dupa plecare romanilor de pe granita au putut sa se regrupeze, sa-si ridice cetati si fortifactii, astfel incat au avut sansa sa formeze statul Scotia.
Oricum romanii nu au fost cu numic superiori in cultura dacilor, poate doar in cultura militara.
Paul Mack Kendrik spunea: „Ne este clar acum ca in privinta artelor din Moesia si Dacia, romanii nu mai apar ca aducatori ai binefacerilor civilizatiei intr-o tara nedezvoltata”
Sabin
9 martie 2010 la 20:41
Prima mea carte despre daci –Gligor Hasa – Comoara lui Decebal– Cunosc fiecare virgula.
Si acum dintr-o data 2. Felicitari si va rog sa-mi spuneti daca Templul Paganilor va aparea in vreo librarie din Brasov. Daca nu atunci musai sa comandam prin posta.
Si apropo 11-14 Martie targ de carte la Brasov.
cristianbogdanhotnoga
10 martie 2010 la 16:34
Vă mulţumesc de vizită. Mi-am afişat adresa de e-mail mai sus. Mă puteţi contacta trimiţându-mi adresa şi primiţi cartea prin poştă. Sper ca romanele mele să apară în întreaga ţară dar… e grele:) Muncesc din greu să reuşesc lansarea Blestemului Şarpelui în luna mai, va fi ”dolofană” din toate punctele de vedere: informaţii, număr de pagini şi multe, multe personaje. După această lansare îmi voi permite să particip la târguri de carte. Vă mai aştept cu drag.
pintilie nicolae
18 septembrie 2010 la 23:57
buna dimineata,am mai trimis un mail acum citeva zile in urma,revin cu rugamintea de a mi raspunde daca puteti livra contra cost un exemplar din romanul blestemul sarpelui multumesc
hazmate
5 martie 2011 la 16:19
mda, interesant. astept cu interes. poate o sa avem un nou vintila corbul. oricum, putini sau chiar deloc, au abordat fenomenul. poate te-ai gandit si la un scenariu de film…
3 Trackbacks / Pingbacks
Noi aparitii editoriale | Blogul lui Nea Costache 24 februarie 2010 la 17:07
[…] Cristian Bogdan Hotnoga, va lansa în mai 2010, al doilea roman al său, “Blestemul şarpelui”, al cărui prim capitol, cei interesaţi, îl pot citi pe blogul său: […]
Mă dau rotund: sunt premiat! | Blogul lui Nea Costache 28 martie 2010 la 7:48
[…] “Templul pagânilor” şi pentru apropiata lansare a unui excepţional roman istoric românesc, “Blestemul sarpelui”, pentru care s-a documentat timp de peste doi ani, devenind un erudit in istoria perioadei dacice […]
Blestemul Şarpelui – roman istoric « Cristian Bogdan Hotnoga 26 iunie 2010 la 16:05
[…] RSS Despre siteTemplul PăgânilorBlestemul Şarpelui […]