Pentru articolul de astăzi am o misiune uşoară. Vă postez un comentariu, de mare însemnătate şi adevăr, plus răspunsul meu. Mai mult de atât… nu ştiu ce ar fi de spus.
Comentariu la articolul – Vom găsi scrierile dacilor? 2:
Nu lipsa tehnologiilor si tehnicilor este marea problema a arheologiei romanesti. Ele exista si nu sunt deosebit de scumpe. La nivel de individ ele par scumpe, la nivel de grup sau organizatie ele sunt acceptabile. Unele dintre tehnici nici macar nu necesita aparatura (Remote Viewing si Radiestezia).
Marile probleme sunt:
Reauavointa- se pare ca foarte multe obiecte au disparut, unele chiar din muzee. Cine, unde, cand? Parca nici nu mai conteaza.
Neincrederea- cu toate ca exista multe organizatii care sunt orientate catre cercetarea antichitatii poporului roman nu exista o unire in “cuget si simtire”. Aceste organizatii nu se pot uni. O astfel de unificare ar putea sa adune sub un singur “steag” oameni de valoare si resurse.
Lipsa de educatie (sau de curaj)- cei care interpreteaza descoperirile arheologice ori nu inteleg peste ce au dat, ori nu pot sa explice, ori nu vor sa iasa din anumite tipare (de frica marginalizarii din breasla).
Răspuns:
La acest comentariu ”superior calitativ” nu pot să răspund decât cu maximă responsabilitate:
În primul rând vă mulţumesc pentru accesarea acestui blog, mă onorează prezenţa dumneavoastră deoarece pregătirea şi valoarea unui om sunt uşor de recunoscut.
Ca să fiu sincer şi obiectiv; sunt un român mândru de ţara mea, fac tot ce îmi stă în putere ca să promovez valori naţionale şi nu în ultimul rând, pasionat înfocat al istoriei antice.
În ultimii doi ani m-am documentat cu ardoare pentru scrierea a două romane în care respect adevărul istoric şi anume: dacologie, numismatică, heraldică şi arheologie. Nu sunt profesor de istorie, arheolog sau alt gen de specialist dar din câte am citit în comentariul dumneavoastră nu pot decât să afirm că sunt de acord cu cele spuse în proporţie de 100%.
Sunt la curent cu ce se întâmplă chiar în acest moment, de exemplu, în munţii Orăştie; profanare, furt din Patrimoniul Cultural Naţional, nepăsare şi impasibilitate din partea organelor legal acreditate să se ocupe de descoperirea, inventarierea, restaurarea şi păstrarea bunurilor.
Legat de educaţie şi mentalitate, cu asta mă lupt, sau ne luptăm şi din nefericire nu văd o rază de speranţă în redresarea sistemului educaţional românesc. Îmi este teamă pentru viitorul copiilor noştri şi îmi spun mereu: ”Bine că am făcut şcoala atunci când am făcut-o şi nu acum.”
Pentru o ”unire în cuget şi simţiri” am creat acest blog, mândria de a fi român şi în asta încă mai cred. Sunt multe semnale de tras şi oameni care îşi fac datoria de sensibiliza publicul larg, dar din nefericire mediatizarea este insuficientă deoarece nu creşte ”rating-ul”, pe român nu îl interesează că ţara se cheleşte de păduri, străinii ne văd pe toţi hoţi şi analfabeţi, ci se uită după ţâţe şi toate rahaturile care ocupă spaţiul de emisie al tuturor trusturilor în proporţie de 90%. În consecinţă, toate publicaţiile, posturile radio sau tv, promovează ce se cere. Şi ce se cere? Prost gust.
Comentariul dumneavoastră m-a onorat, făcându-mi plăcere să vă răspund. Vă aştept cu drag, de câte ori doriţi.
Cu respect!
O scurtă povestire la final aşa, ca fapt divers:
Zilele trecute mă aflam în cafeneaua X din Iaşi în compania unui mare scriitor, critic literar, fost profesor universitar, doctor în istorie şi multe alte distincţii. Atmosfera era una strict literară, serioasă şi infinit folositoare mie care purtam o discuţie cu acest domn, numele este reprezentativ dar prefer să nu îl dau, care a publicat în vasta sa experienţă peste 45 de lucrări. Brusc şi prin surprindere, glumesc, o chelneriţă deschide tv-ul de deasupra capetelor noastre. Din întâmplare, la acea oră era emisiunea lui Măruţă şi acesta avea invitată o tânără drăguţă, inteligentă şi cu înalte calităţi morale care reies din următorul dialog ce îl reproduc cât mai exact:
– Şi spune-mi, cu ce te ocupi tu pe acest site?
– Păi, este un site unde eu şi mai multe fete suntem sclavele utilizatorilor fideli.
– Şi ce anume faceţi? Dă-mi un exemplu concret şi ieşit din comun.
– Păi, chiar ieri un client mi-a cerut să-mi schimb chiloţeii de cât mai multe ori în două minute…
– Aveţi mulţi clienţi?
– Mai mulţi decât putem face faţă.
Distinsul domn mă priveşte şi îmi spune cu mâhnire:
– Mă, da n-ar chema şi ei în emisiune un scriitor, un istoric, om de ştiinţă sau profesor…
Mai mult, no comment.
3 responses to “Uniţi în cuget şi simţiri”
Nea Costache
2 martie 2010 la 7:32
Ce mai putem spune de cunostintele de istorie ale unui elev, daca manualele de istorie sunt prost intocmite?
Din manualul de istorie de clasa a XII-a, aparut la editura Sigma si coordonat de Sorin Mitu, co-autori fiind Ovidiu Pecican, Lucia Copoeru, Virgiliu Tirau si Liviu Tirau, elevii afla ca Vlad Tepes a fost imortilizat in filmele cu Dracula, despre Mihai Viteazul se scrie trei randuri, in schimb, se afirma despre Andreea Esca ca este una dintre cele mai simpatice prezentatoare de stiri, iar Cristian Tudor Popescu este catalogat drept un dur al presei romanesti?
Parerea mea, este ca astfel de manuale, sunt neatractive pentru elevi, neoferindu-le informatii utile pentru informarea lor, multe din aceste informatii fiind reziduale. Din pacate, prea putini copii si adolescentiti mai lectureaza azi carti, fiind preferat internetul si televiziunea. Interenetul, este adevarat, e o sursa inepuizabila de informatii, multe din acestea utile dar in acelas timp, se gasesc si site-uri pornografice si altfel de informatii daunatoare, ce nu-i folosesc copilului si adolescentului in imbunatatirea gradului sau de cultura.
Din pacate, televiziunile nostre, in goana dupa rating, aduc pe sticla, tot felul de personaje insipide, transformandu-le in vedete nationale, gen Alina Plugaru, Sexi Braileanca, Nikita, manesisti celebri si atii ca ei, tot atat de „interesanti”. Gasesc ca cea mai mare vina in slaba educatie a tinerilor, o au in priml rand parintii, care nu-i indruma pe copiilor in a lectura carti utile in informatii utile lor, apoi a tuturor televiziunilor, din ale caror grile de program lipsesc emisiunile culturale. Tanara generatie, poate cu foarte mici exceptii, nu agreaza si nici nu cunosc prea mult, muzica clasica universala sau romaneasca, folclorul autentic romanesc sau muzica usoara romaneaca de calitate fiind ignorate, preferandu-se astfel, manelele, acel gen „muzical” al inculturii si prostului gust. Din pacate, manelizarea in Romania, se manifesta nu numai in muzica, strecurandu-se cu insistenta, in toate domeniile vietii noastre sociale si politice. devenind usor, o politica de stat. Romania nu se confrunta numai cu o criza economica, ci cu una generaliata, inclusiv morala, culturala, etc.
Sunt indignat de toate aceste dar consider ca noi, cei ce detinem bloguri, ne revine datoria ca prin articolele noastre, de a sensibiliza tineretul, de a-i suscita interesul pentu istoria noastra nationala, pentru a-i sensibiliza si a le dezvolta constiinta nationala, pentru a cunoaste de la noi valorile noastre romanesti.
Va felicit pentru acest articol! L-am citit si rascitit de mai multe ori pana a posta comentariul.
O zi minunata!
Vlad
2 martie 2010 la 14:31
Păi dacă ar chema măpuţă la el în emisiune un istoric sau un scriitor, habar n-ar avea ce să-l întrebe şi cu siguranţă n-ar înţelege nimic din ce i s-ar răspunde.
Cum bine spune şi Nea Costache, România traversează o criză de identitate şi doar cei cărora le pasă pot lua atitudine. Mă bucur sincer că eşti unul dintre ei, cu deplină modestie consider că sunt şi eu unul.
Hai România! 🙂
Nea Costache
3 martie 2010 la 10:29
D-le Hotnoga, am gasit o teorie interesanta privitoare la podul peste Dunare al lui Apolodor din Damasc:
http://quadratus.wordpress.com/2008/10/20/637/#comment-1020
O zi frumoasa!